Zoekmachine optimalisatie (SEO) voor starters (deel 1)

Gepubliceerd door Jorin op

Website vindbaar maken in 5 stappen

Als startende ondernemer heb je er vast wel eens van gehoord, zoekmachine optimalisatie. Het klinkt als een soort tovertruc die ervoor gaat zorgen dat de klanten straks massaal op jouw site komen. Helaas is er weinig Harry Potter aan maar echt ingewikkeld is het gelukkig ook niet.

 

1. Registreer je bedrijf bij Google

Het lijkt erg voor de hand liggend maar veel mensen vergeten dit. Claim dus snel je bedrijf en locatie zodat mensen je makkelijk ook in Google maps kunnen terugvinden. Uiteraard koppel je dit aan je eigen domeinnaam. Google stuurt een enveloppe met pincode om te verifiëren dat je ook echt op dit adres aanwezig bent. 

 

2. Koppel je Website aan Google Search Console

Google is king. En dat geldt zeker voor SEO, zorg er daarom voor dat Google weet welke site(s) van jou is. Search console is onderdeel van de Google webmaster tools en je kunt je eenvoudig aanmelden via deze pagina. Vervolgens krijg je een melding van Google search console als er fouten op je website of in je links staan. Super handig!

 

3. Check op welke zoekwoorden je concurrentie gevonden wordt

Zo kun je kijken hoe mensen vaak zoeken naar jouw concurrentie. Maar ook leuk is dat je misschien wel meteen kansen ontdekt die zij nog niet hebben benut. Als je slim bent haal je hier online voordeel mee. Het onderzoeken van je concurrenten hoef je amper zelf te doen hiervoor zijn super handige gratis tools ontwikkeld. Zo blijft zoekmachine optimalisatie leuk en boek je sneller resultaat. 

Tools die wij aanraden:

 

4. Stel een eerste contentplan op

Content zijn de artikelen die je schrijft voor jouw site. Zoekmachine optimalisatie hangt voor een groot deel samen met kwalitatieve content. Nu je weet waarop gebruikers van jouw diensten vaak zoeken kun je daarvoor gaan schrijven. Aan de hand van een brainstorm sessie kom je vaak snel op heel veel ideeën. Verzamel deze en orden ze op de artikelen die je eerst wilt gaan schrijven, dit is jouw eerste contentplan. Stel vervolgens een kalender samen zodat je weet wanneer je wat kunt gaan schrijven.

Tip: Zorg ervoor dat als je content gaat schrijven je dit regelmatig doet. Google houd er niet van als je soms iets post en dan weer 3 weken niets. 

 

5. Download een SEO plugin (bij een WordPress site)

WordPress is vanwege het makkelijke bijhouden van site voor veel ondernemers de eerste keuze bij het opzetten van een site. Ook Growth-Projects draait op dit platform en het bood ons de mogelijkheid om gebruik te maken van handige plugins.

Een bekende als het om SEO gaat is Yoast. Hiermee geeft de plugin tips terwijl jij jouw content aan het schrijven bent. Zo weet je achteraf zeker dat jouw blog makkelijk gevonden kan worden in Google.

 

Conclusie

Wanneer je deze stappen hebt doorlopen gaat het er om dat je ook regelmatig relevante content schrijft voor jouw website. Wanneer de content echt uniek is en een probleem oplost zullen mensen vanzelf op jouw website terechtkomen. De komende tijd zal ik proberen om hier wat meer op in te gaan.

 

Ps: Growth-Projects is nog niet zo lang online dus als growth-hacker is het aan mij om te zorgen dat mensen ons kunnen vinden. Ik neem je graag mee langs de stappen die ik zelf heb genomen/nog ga nemen en ik hoop dat je er iets aan hebt. Hierbij ga ik er dus wel vanuit dat je al een website online hebt staan. Ben je benieuwd wat hier de beste opties voor zijn lees dan deze blog van Jesse over het uitzoeken van website hosting.

 

Categorieën: SEO

2 reacties

Makkelijk een mooie website met Wordpress Themes - Growth Projects · 11 juli 2017 op 16:12

[…] jouw site kunnen vinden en zullen bezoeken. Hoe je dat het beste kunt doen lees je in de post zoekmachine-optimalisatie van […]

Zoekmachine optimalisatie voor starters (deel 2) - Growth Projects · 20 juli 2017 op 15:09

[…] optimalisatie is eigenlijk nooit klaar. Deze post is daarom ook een vervolg op mijn eerdere post waarin ik ons SEO proces voor de eigen site beschreef. Het viel ons op dat de website nog steeds […]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »