Zoekmachine optimalisatie voor starters (deel 2)
Vervolg: Zoekmachine optimalisatie
Zoekmachine optimalisatie is eigenlijk nooit klaar. Deze post is daarom ook een vervolg op mijn eerdere post waarin ik ons SEO proces voor de eigen site beschreef. Het viel ons op dat de website nog steeds niet vaak terugkwam in de zoekresultaten dus besloot ik verder te optimaliseren. Google kan ook nog wat tijd nodig hebben voor het indexeren maar een beetje hulp kan geen kwaad.
Sitemap maken
Een sitemap is een XML bestand dat door zoekmachines veel makkelijker gelezen kan worden dan een normale site. Zo kun je ook aangeven hoe vaak Google bepaalde pagina’s zou moeten doorzoeken. Dit lezen door Google noemen we ook wel ‘Crawlen’. Omdat wij gebruikmaken van wordpres heb ik de meest gebruikte sitemap extensie gebruikt (Google XML sitemaps).
Yoast SEO sitemap uitschakelen
Een probleem wat hier naar voren kan komen is dat Yoast SEO ook al een sitemap voor je heeft gemaakt. Deze kun je in de instellingen van de Yoast plugin uitschakelen om problemen te voorkomen. Zodra je de Google plugin hebt geinstalleerd hoef je hem alleen maar te activeren en hij werk automatisch. De Google XML sitemap plugin laat zich ook handmatig instellen via instellingen -> XML sitemap in WordPress.
Koppel sitemap aan Google
In mijn vorige post vertelde ik al over Google webmaster tools. In deze omgeving kun je nu ook jouw sitemap aan de door jouw beheerde ‘properties’ of websites toevoegen. Dit gaat als volgt:
1: Open search console en selecteer site property
2: Binnen site property klik op ‘Sitemaps’
3: Voeg URL van jouw sitemap toe (terug te vinden in plugin)
Google bied de mogelijk om eerst te testen of je sitemap functioneert dus maak hier gebruik van!
Update Google zoekmachines & social
Nu Google en andere zoekmachines jouw site makkelijker kunnen lezen is het nog wel belangrijk dat ze beginnen met indexeren. Activeer daarom ook andere Google tools zoals Google analytics om ervoor te zorgen dat Google niet langer om jouw site heen kan. Ook is inmiddels wel bekend dat links naar jouw site enorm waardevol zijn voor Google. Maak daarom gebruik van al je social media account om links op te zetten naar je nieuwe of bestaande website dit wordt ook wel linkbuilding genoemd.
Be social
Nu ook jouw links er goed uit zien is het belangrijk dat er verkeer naar de site komt zodat Google of een ander zoekmachine nog duidelijker merkt dat jouw site relevant is. Deel updates met vrienden en familie en nodig ze uit om jouw site te bezoeken. Op deze manier kan je direct direct testen of de site goed functioneert. Als jouw doelgroep zich ook veel op social media begeeft kan het helpen om daar een bedrijfsaccount op aan te maken.
Cheat
Het klinkt spannender dan het is, maar doe het wel. Voeg je site toe aan netwerken als StumbleUpon om zichtbaarder te worden online. Waarschijnlijk kun je zelf ook nog wel netwerken bedenken die voor jouw site relevant kunnen zijn. Meld je hier voor aan en zorg dat er een link naar jouw site op zo’n drukbezochte site komt te staan. Tip: Probeer dit niet bij community sites zoals Reddit.com of het Nederlandse Geenstijl.nl hier hebben ze een commerciële uiting vaak meteen door en kan de reactie agressief zijn.
And now we write
Zodra je gevonden kunt worden is het nog wel belangrijk dat er waardevolle content op jouw site komt te staan. Probeer dus zelf of via freelancers waardevolle content op jouw site te krijgen. Als de content een probleem oplost blijven mensen terugkomen en als mensen terugkomen wordt je hier door de zoekmachine van alle grote partijen voor beloond.
Mocht je nu zelf nog vragen hebben of juist tips omdat je denkt dat er iets ontbreekt? Neem dan contact met mij op via Linkedin of direct via onze contactpagina!
0 reacties